NASA geçtiğimiz salı günü Büyük Avustralya Körfezi’ne düşen ve birçok kişi tarafından görülebilen göktaşının küçük nükleer bir bomba gücüne sahip olduğunu açıkladı.

21 Mayıs Salı günü Avustralya’nın güney sahilinde gerçekleşen göktaşı hadisesi gece gökyüzünü aydınlattı. NASA’nın Dünyaya Yakın Nesne Çalışmaları Merkezi’ne (CNEOS) göre, meteor atmosfere saniyede 11 buçuk kilometre hızla girdi ve 300 kilometre hızla düştü. Ancak ateştopu astmosfere girdiği anda gökyüzünde küçük bir nükleer bombaya eşit olacak kadar enerji saldı.

CNEOS göre göktaşı atmosfere 1,6 kiloton veya 1,600 ton TNT kuvveti ile girdi.

Curtin Üniversitesi’nden Profesör Phil Bland, göktaşının için önemli bir hasara yol açmayacak kadar yüksekte patladığını söyledi.

2013 yılında Rusya’nın Chelyabinsk Oblastı’na 20 metre çapında bir göktaşı girmiş atmosferdeki patlamasıyla camlar parçalanmış ve 1000’den fazla kişi yaralanmıştı.

Profesör Bland, “Küçük bir nükleer silah menzili içinde. 31,5 km yükseklikte patladığı için zarar vermedi.” dedi.

NASA Havacılık ve Uzay Mühendisliği mühendisi Dr. Steve Chesley, meteorun küçük bir araba büyüklüğünde olabileceğini tahmin ediyor ancak hipersonik hızlarda atmosfere girmesi göktaşının parçalanmasına ve dağılmasına neden oldu.

GÖKTAŞLARI VE METEORLAR HAKKINDA KISA BİLGİLER

  • Göktaşı ya da Meteor, uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adıdır. Dünya atmosferine ortalama olarak yılda birkaç bin göktaşı girer. Ancak bunların beş yüz kadarı buharlaşmadan yere gök taşı olarak düşer.
  • Göktaşları, Dünya atmosferine saniyede 11-72 km arasında değişen bir hızla girerler. Sürtünmeden meydana gelen ısıdan dolayı büyük bir kısmı eriyerek toz parçacıkları halinde yeryüzüne inebilir. Büyük göktaşları atmosferde gözlenebilir.
  • Göktaşı nedir?

Uzayın, tümüyle parçalanmadan önce yeryüzüne erişen katı öğeleridir. Uzaydan yeryüzüne kadar ulaşan, en küçüğünden en büyüğüne kadar bütün katı cisimlere Göktaşı (meteorit) denir.

  • Meteor nedir?

Göktaşlarının dünyanın atmosferi içindeki geçişleriyle oluşan ışıklı ya da sesli olaylara meteor denir.

  • Bir göktaşı bir ateş topuna dönüştüğünde (atmosferde yanmaya başladığında), Ay gezegeninden sonraki gece gökyüzündeki en parlak ikinci nesne olan Venüs gezegeninden daha parlak hale gelir.
  • Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) göktaşı darbelerine karşı korumalıdır.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here