Daha önce galaksilerin oluşumu hakkında bilinen her şey en son keşiflerin ardından değişebilir. Karanlık madde içermeyen ikinci bir galaksi bulundu.

Yale Üniversitesi’ndeki araştırmacılar Mart 2018’de yaptıkları NGC 1052-DF2 galaksi gözlemleri sonuçlarını sunduğunda, çalışmaları övgü ve eleştiri ile karşılanmıştı. Çünkü buldukları galaksi neredeyse hiç karanlık madde içermiyordu.

Bununla birlikte, Yale Üniversitesi Astronomi Profesörü Pieter van Dokkum liderliğindeki bir ekip, karanlık madde içermeyen başka bir galaksi keşfettiğini açıkladı. Dokkum, “Bu keşif karanlık maddenin aslında galaksilerden ayrılabildiğinin gözlemlerini destekleyen ilk keşif.” ifadesini kullandı.

Bu bulgular, galaksilerin nasıl oluştuğuna dair önceden yapılmış varsayımları tekrar gözden geçirmemizi gerektirebilir.

Karanlık maddeyi göremesek de evrenimizin kütlesinin büyük bir bölümünü oluşturduğu düşünülüyor.

Karanlık madde olmadığı tespit edilen ikinci galaksinin ismi NGC 1052-DF4 olarak adlandırıldı. Geçtiğimiz yıl bulunan galaksinin adı ise, NGC 1052-DF2 isimlendirilmişti.

Keck Gözlemevi’nden Dokkum, “Bu, bu galaksileri bulma şansımızın, daha önce düşündüğümüzden daha yüksek olduğu anlamına geliyor. Bu galaksilerin nasıl oluştuğu hakkında iyi bir fikrimiz olmadığından, yapılan keşiflerin daha fazla bilim adamını bu bilmecenin üzerinde çalışmaya teşvik edeceğini umuyorum.” dedi.

Yakın zamana kadar galaksilerin karanlık madde olmadan oluşamayacağı sanılıyordu. Ancak bu yeni keşfedilen iki galaksinin ardından Stanford Üniversitesi’nden Rita Wechsler, “Bir galaksinin ne olduğunu artık yeniden düşünmemiz gerekiyor.” dedi.

Hem DF2 hem de DF4, ultra yaygın galaksiler adı verilen nispeten yeni bir galaksi sınıfına aittir. Keck Gözlemevi’ne göre, Kabaca Samanyolu ile aynı büyüklüktedirler, ancak daha az yıldızları vardır ve bu da gözlemlenmelerini zorlaştırarak “yarı saydam” görünmelerini sağlar.

Dokkum, “Bu galaksilerdeki karanlık madde eksikliğine rağmen, onların varlığı aslında karanlık madde teorisini daha da güçlendirir. Karanlık maddenin ‘normal’ maddeye bağlı olmayan bir madde olduğu fikrini destekler ve ikisinin de birbirinden bağımsız olarak bulunabileceğini gösterir.” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar, yeni galaksileri keşfetmeye devam etme ümitlerini şöyle vurguladılar:

“Umudumuz, bu evrendeki en büyük gizemlerden biri olan karanlık maddenin doğasını anlamada bizi bir adım daha ileri götürecek.”

TM Dijital Haber Merkezi

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here