Dünyanın önde gelen Sosyal ağ sitelerinden biri olan Twitter’ın kurucusu olan Jack Patrick Dorsey Amerikalı yazılım mimarı ve iş adamı. Jack Dorsey birçok kişi tarafından Twitter ve bir mobil ödeme şirketi olan Square’un kurucusu kimliği ile tanınır.
2008 yolında MIT Technology Review tarafından “35 yaşın altındaki en yenilikçi 35 kişi”den biri seçilen Jack Dorsey, 2015 yılına kadar Twitter’ın geçici CEO’luğunu üstlemniş ardından 2015 yılının sonunda Twitter’ın kalıcı CEO’su oldu.
Jack Dorsey 19 Kasım 1976’da Fairmont City, Illinois Amerika’da doğdu.
Dorsey 13 yaşına kadar St Louis Missouri’de büyüdü.Bishop Dubourg Lisesine gitti ve daha sonra Missouri University of Science and Technology Üniversitesi’nde okudu.
Çalışma hayatına başladığında Kaliforniya’ya taşındı.
Ülkemizde ve Dünya’da en çok kullanılan 2 sosyal ağdan biri olan, özellikle siyasilerin çok sık ziyaret ettiği, kullandığı bir site olan Twitter’ı kurdu. Twitter özellikle 2008 seçimleri ve bu dönemden sonra çok daha sık kullanılmaya başlanan kaliteli bir sosyal ağdır.

Açılış ve hizmet süresi daha önce ki zamanlarda başlasada, kurucusu Jack Dorsey 2006 yılında gelişimi için daha fazla ağırlık vererek daha da duyulmasını sağladı.
Büyük şirketlerin, siyasi parti ve liderlerinin, hatta ABD Devlet Başkanı olan Barack Obama’nın bile sürekli takip ettiği bir sosyal ağ oluşmuş oldu.
Aslında çok fazla kullanılabilir özelliği olmasada kişisel düşünceleri 140 karakter ile anlatmanızı sağlayan ve tüm takipçilere bu paylaşımı sunan bu sistem ilerleyen zamanlarda çok daha fazla gelişecektir. Bunun için Jack Dorsey’in çalışmalarının olduğunu bir çok açıklamasından biliyoruz.
Daha önceden Amerikan Business Insider dergisinin yayınlarında Jack Dorsey’in, Google’nin Twitter’i satın alma tekliflerine iki kez hayır yanıtı verdiğini açıkladı. Google son olarak Twitter için 2.5 milyar dolar vermeye hazır olduklarını açıklamışlardı.
Bunun üzerine açıklama yapan Jack Dorsey, “Bu teklif bana göre bir hakarettir, siz böyle küçük bir paraya Twitter’i almayımı düşünüyorsunuz.” açıklamasını yapmıştı.
Her geçen gün daha fazla kullanıcıyı bünyesine katan Twitter’in efsana kurucusu Jack Dorsey, hem düşünceleri ile hemde gelen tekliflere direk verdiği olumsuz cevapları ile Twitter’in ne kadar kaliteli ve önemli bir site olduğunu ortaya atıyor.
Jack 2006 yılında Twitter‘ı kurarak başladığı serüvene, Square‘ı kurarak devam etti.

Girişimcilik derslerine konu olabilecek bu iki girişimden Twitter‘ın etkisini hepimiz biliyoruz. Arap Baharı devriminden, günümüzdeki sosyal medya dalgalanmalarına kadar iletişim alanında müthiş bir etki yarattı.
Öte yandan Square, finansal sistem ve kredi kartlarını tümden değiştirecek gibi gözüküyor.
Çünkü artık bankada bir hesap açmadan, çek karnesi almadan kuaför, çiçekçi gibi küçük işletmelerin müşterilerinden akıllı telefonlarla(Iphone, Android) kredi kartı kabul etmesini sağlayan bir sistem Square.
Kısa sürede önemli bir ciroyu yakaladı ve Türkiye’ye de yakında gelecek gibi gözüküyor. Daha şimdiden Verifone gibi piyasanın önemli POS üreticilerini tedirgin etmiş durumda. Yani Square’in bir disruptive innovation(kesintiye uğratan inovasyon) olduğunu söyleyebiliriz.
2008’de Technology Review’de “35 yaşın altındaki en yenilikçi 35 kişi”den biri seçildi.
Efsane girişimci Richard Bronson‘a göre, Jack müthiş bir yetenek ve kurduğu iki şirketi yönetmek yerine, başka girişimler hayata geçirmeli.

Twitter’ı ne zaman kurdu?
Twitter, tek başına bir kişinin ürünü olarak karşımıza çıkmıyor. Amerika’da South Park, San Fransisco’da 14 arkadaş bir araya gelerek Twitter’ın ilginç doğum hikâyesini oluşturmaya başlıyorlar. Birçok arkadaş grubu gibi 14 kişilik bu grupta sohbetlerinde bazen yeni projeler hakkında konuşurlar. Daha önce yapılmamış ve tüm dünyayı sarsacak olan bir proje fikrini elde edebilmek için sürekli yeni fikirler üretilir. Çoğu zaman arkadaş ortamındaki bu fikirler çok geçerli olmasa da bazı durumlarda bu seviyede büyük etiler yaratabilir. Arkadaş grubuyla sohbet eden Jack Dorsey, o anda arkadaşlarıyla yaptığı etkinliği diğer arkadaşlarına bildirmek amacıyla bir SMS sistemine ihtiyaç duyar ve bunu dile getirir. Bu basit fikir, günümüzde milyonlara hitap eden bu internet sitesinin kuruluşunun başlangıcıdır.
Arkadaşlar arasında bu fikir üzerine bir beyin fırtınası başlar. Jack, o an için yalnızca gittiği mekânları arkadaşlarına bildirmek, mekânlarda neler yaptığını arkadaşlarına yazmak istiyordu. Telefondan SMS olarak herkese bunu gönderebilirdi ancak Jack çok daha kullanışlı bir sistem arıyordu. Bu doğrultuda web tabanlı olarak bir site kurdu ve bu fikrini ortaya çıkardı. Bu aşamada Jack katıldığı bir yarışmada, fikriyle birlikte birinci oldu. Sonrasında Twitter’ın hayata geçirilmesine karar verildi. Bu aşamada hemen çalışmalara başlandı ve 21 Mart 2006 tarihinde Dom, #38 şeklinde attığı ileti ile Twitter tarihinin ilk tweetini atmış oldu. Bu Twitter tarihçesi için çok önemli bir aşamayı dile getiriyordu. Bu aşamada siteyi kuranlar, site için bir logo düşünüyorlardı. Hem sempatik hem de sistem ile bağdaşan bir logo koyulması istendi. Bu aşamada kuşların sürekli olarak cıvıldamasından yola çıkarak kuş logosu beğenildi. İlk yapıldığında kuş logosu daha sert bakışlı ve göze kaba gelen bir görünüme sahipti. Logoda yer alan kuş erkek olmasının yanı sıra ismi de Larry’dir. Ancak günümüzde artık bu sinirli ve kaba görüntüsü yerini daha yumuşak ve tatlı bir görünüme bırakmıştır.
Twitter’ın Ülkemize Girişi
Ülkemizde Twitter, oldukça önemli bir kullanıcı sayısına sahip. Twitter tarihçesi içerisinde çok önemli ir yere sahip olan 25 Nisan 2011 tarihinden itibaren, ülkemizde insanlar Twitter, kullanmaya başladılar. Bu tarihin önemi ise, sistemin artık Türkçe dil desteği ile de servis vermeye başlamasıydı. O dönemde Türkçe olarak da yayın yapan site kısa süre içerisinde milyonlarca üyeye ulaştı. Twitter’ın ülkemizde yayılması bazı şov programları sayesinde gerçekleşti. İlk defa bir şov programında, programın adıyla açılan bir Twitter hesabına istedikleri tüm soruları yönelttiler. Eskiden uygulanan telefon ile bağlanarak sorular sorma yöntemine göre çok daha avantajlı ve teknolojik olan bu yöntem herkes tarafından beğenildi. O anda herkes rahatlıkla internet sitesine yazdıklarıyla birlikte ünlü isimlere direkt olarak ulaşma imkânı buldular. Bu da halk için oldukça ilgi çekici bir durumdu. Ülkemizde akıllı telefonların da satışına başlanılması, Türkiye’de Twitter tarihçesi açısında önemli bir yere sahip oldu. Çünkü bu sisteme göre kullanıcılar 7/24 Twitter hesaplarına giriş yaparak tweet atabiliyorlardı. Bu teknoloji ile Twitter, kullanıcı sayısını ciddi biçimde arttırdı.

Twitter’ın Reklam Almaya Başlaması
Ücretsiz olarak kullanılabilen bir internet sitesi olan Twitter, kendisine gelir sağlamak için reklam alma yoluna gitti. Ancak kurucuları hiçbir zaman sitenin sağında ya da solunda geniş ve ilgi çekici reklamlar kullanmak istemediler. Reklam anlaşmalarını yalnızca tüm Twitter, kullanıcılarının göreceği tweetler atarak gerçekleştirecek şekilde yaptılar. Bu sayede sponsorlu paylaşımlar olarak göze çarpan bu paylaşımlar sayesinde firmalar Twitter kullanıcılarının tamamına hitap edebildiler. Bunun yanı sıra tüm firmalar kendilerine ait bir Twitter hesabı satın aldılar. Bu hesap çerçevesinde de birçok kampanyalarını hesap üzerinden paylaştılar. Ancak bu paylaşımları görebilmesi için kişilerin firmanın Twitter hesabına üye olması gerekiyordu. Bu aşamada firmalar, kendi sayfalarına üye olan kişilere de büyük indirimler yapmaya başladılar. Bu sayede kullanıcı sayılarını arttırarak Twitter üzerinden reklam paylaşımları yapma imkânı buldular.
Twitter’ın Ünlü İsimler Tarafından Kullanılması
Hem ülkemizde hem de dünyada Twitter tarihçesi açısından diğer bir önemli nokta, siteyi ünlü isimlerin de kullanıyor olmasıydı. Diğer paylaşım sitelerinde ünlüler için fan sayfaları kuruluyor olsa da yeterli etkiyi yaratmıyordu. Ancak ünlülerin birer birer Twitter kullandığını açıklamaya başlaması insanları siteye çeken bir diğer özellik oldu. Bu aşamada insanlar Twitter hesaplarından ünlü isimleri takip ederek istedikleri her an onlara mesaj atma şansı elde ettiler. Tabi ki ünlü isimler her zaman yazılan iletilere cevap vermiyorlar ancak iletiyi atanlar tweetlerin ünlü isimler tarafından okunduğunu bilebiliyor. Günümüzde ilgi çekici tweetlere de birçok ünlü cevap yazabiliyor. Bu sayede insanlar daha rahat bir biçimde ünlü isimlerle buluşabiliyorlar.
Twitter tarihçesi içerisinde genellikle sanatçılar ve siyasetçiler yoğun bir biçimde Twitter kullanıyor. Sanatçılar yaptıkları fotoğraf paylaşımları, yeni çalışmaları ve gelecek programlarını sürekli olarak Twitter üzerinden paylaşıyorlar. Bu da kendileri için ücretsiz olarak reklam yapma anlamına geliyor. Yaptıkları paylaşımların altına atılan yorumlara da cevap veren ünlüler kısa sürede yüksek sayıda üyeye sahip hayran kitleleri oluşturabiliyorlar. Siyasetçiler de yaptıkları mitingler, görüştükleri halktan insanlar ve yaptığı icatların fotoğraflarını sürekli olarak sitede paylaşarak kendi reklamlarını yapıyorlar. Bu sayede milyonlarca kişiye basit bir sistemle ulaşmış oluyorlar. Bunun en önemli örneklerinden birisi olarak Amerikan Başkanı Barack Obama gösterilebilir. Seçim döneminde Twitter’ı çok aktif şekilde kullanan başkan, sonrasında da bu kullanıma devam etti ve günümüzde en çok takipçisi olan üçüncü kişi olarak Twitter hesabını kullanmaya devam ediyor.
Twitter’da Tartışma Sistemi
Birçok sitede olduğu gibi Twitter da belirli dönemlerde kendisini geliştirmek zorundaydı. Aksi halde sürekli aynı sistemin var olması belirli bir süre sonra insanları sıkabilirdi. Bu doğrultuda da hashtag adında bir sistem getirildi. Bu sistem “#” sembolüyle birlikte kullanılıyordu. Twitter’da atılan ilk tweette de yer alan “#” sembolü ortak bir tartışma alanı yaratmak amacıyla kullanılıyordu. Twitter tarihçesi içerisinde çok önemli bir yere sahip olan bu amblem, arkasından yazılan kısa metin ile birlikte bu alanı bir tartışma alanına çevirdi. Attıkları tweet içerisinde hashtag amblemi ve belirlenen sayfa ismini yazan kişilerin iletileri bu sayfa üzerinde görülebilmeye başlandı. Bu da birçok önemli olayın Twitter üzerinden tartışılabilmesine olanak sağladı. Ülkemizde Gezi Parkı olayları, Arap Baharı, Wall Street İşgalleri gibi birçok önemli olay Twitter üzerinden tartışıldı.