Dünyanın yuvarlak olduğunu ileri süren ilk bilim adamı kimdir? sorusu arama motorlarında en çok aranan sorular arasında yer alıyor. Dünyamızın yuvarlak olduğu çok eski zamanlardan bu yana biliniyor. Ancak dünyanın yuvarlak olduğunu bilimsel olarak kanıtlayan ilk bilim insanı kimdir sorusuna 3 farklı cevap verebiliriz. Dünyanın yuvarlak olduğunu ilk ortaya atan kişi Pisagor, fiilen ilk kanıtlayan bilim insanı Ferdinand Macellan, Dünyanın yuvarlak olduğunu ilk teleskopla kanıtlayan kişi ise Galileo’dur. Detaylar haberimizde…

Dünya’nın yuvarlak olduğunu ilk ortaya atan kişi Pisagor olmasına rağmen fiiilen ilk kanıtlayan bilim insanı Ferdinand Macellan’dır.Bu kanıya dünyanın çevresinde yaptığı deniz yolcuğuyla hem coğrafi keşiflere katkı sağlamış, hem de Dünyanın çevresinde gemiyle tam tur atılmasını sağlayarak Dünyanın yuvarlak olduğunu ispatlamıştır.İspatladığının kanıtı ise deniz yolculuğuna başladığı yere tekrar geri dönmesi olmuştur. Dünyanın yuvarlak olduğunu teleskopla kanıtlayan ilk kişi Galileo’dur.

NİKOLA TESLA KİMDİR? NİKOLA TESLA’NIN İCATLARI:

Özetle:
►İlk ortaya atan Pisagor.

►Fiilen kanıtlayan Macellan.

►Teleskopla kanıtlayan Galileo.

Dünya’nın yuvarlak olduğunu ispatlayan ilk uygarlığın Babiller olduğu iddia edilir. Ancak bu iddiayı destekleyecek sağlam deliller yoktur.

Antik Yunan döneminde Pisagor, Dünya’nın yuvarlak olduğunu ilk iddia eden matematikçi ve filozof olmuştur. Hatta yaptığı matematiksel hesaplamalarda güneş ve ay ışığının düşüş açılarına göre dünyanın çevresini hesaplamayı denemiştir.

İLGİLİ HABER: Bilim insanları, ahlaki değişimleri öngören model geliştirdi

Orta Çağ’ın sonlarına kadar Dünya’nın yuvarlak olup olmadığı tartışılmamıştır. Ancak İtalyan bilim adamı Galileo tarafından Dünya’nın yuvarlak olduğu iddia edilmiş, bunun karşılığında Galileo Engizisyon mahkemesi tarafından yargılanarak idam edilmiştir.

https://www.amazon.com/HEIBAS-Bluetooth-Microphone-Hand-Free-Headphones/dp/B0BG28NB7S/ref=sr_1_31_sspa?qid=1672410598&s=electronics&sr=1-31-spons&psc=1&spLa=ZW5jcnlwdGVkUXVhbGlmaWVyPUEyQzZQWjdDVTVVVjRZJmVuY3J5cHRlZElkPUEwMjAwOTMzM1BRV1YzQkhZQUtDMiZlbmNyeXB0ZWRBZElkPUEwNDQ1MjY4MVVSOTM1WENEVklWSiZ3aWRnZXROYW1lPXNwX2J0Zl9icm93c2UmYWN0aW9uPWNsaWNrUmVkaXJlY3QmZG9Ob3RMb2dDbGljaz10cnVl

Coğrafi keşifler sırasında İspanyol denizci Macellan Dünya’nın etrafını dolaşarak tekrar İspanya’ya dönmüştür. Böylece Dünya’nın yuvarlak olduğu kesin olarak ispatlanmıştır.

Sorumuza dönecek olursak, Dünya’nın yuvarlak olduğunu ispatlayan ilk bilim adamının Pisagor olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu konuda araştırmalar yapmış, yazılar ve hesaplamalar yaparak Dünya’nın yuvarlak olduğunu kesin olarak ispatlanmıştır. Ancak görüşlerine o zamanlar fazla değer verilmediği için çalışmaları uzun yıllar raflarda kalmıştır. Macellan’ın bunu kesin bir şekilde kanıtlamasıyla birlikte Avrupa’da artık Dünya’nın yuvarlak olduğu iddiası kabul edilmiştir.

Galileo Galilei kimdir?

İtalyan bilim insanı Galileo Galilei, 385 yıl önce Dünya’nın Güneş’in etrafında döndüğünü söylemişti. Bu fikirleri kilise tarafından yanlış olarak kabul edildiği için ölümle yargılandı. İşte 20 Eylül 1642 yılında ölünceye kadar ev hapsinde kalan Galileo hakkında doğru bilinen yanlışlar…

Galileo Galilei’nin bilim dünyasındaki en büyük isimlerden biri olduğunu biliyoruz. Ama 17. Yüzyılda görüşleri genel anlayışa ters düşmüş ve bilim kilisenin katı doktrinleri karşında büyük bir sınava çekilmişti. Teleskopu ile gökyüzünü inceleyen Galilei yüzyıllar boyunca bilim çevrelerini şaşkınlığa uğratan keşiflerde bulunmuştu.

İLGİLİ HABER: Bilim insanları, Schrödinger’in kedisini kurtarmanın yolunu buldu

Galilei’nin bilim dünyasındaki en büyük isimlerden biri olduğunu biliyoruz. Ama 17. Yüzyılda görüşleri genel anlayışa ters düşmüş ve bilim kilisenin katı doktrinleri karşında büyük bir sınava çekilmişti. Teleskopu ile gökyüzünü inceleyen Galilei yüzyıllar boyunca bilim çevrelerini şaşkınlığa uğratan keşiflerde bulunmuştu.

Herkesin bildiğinin aksine Galileo Galilei’nin yaşadığı dönemde insanlar dünyanın yuvarlak olduğunu zaten biliyordu. İnsanların bilmediği ve Galileo’nun yargılanmasına neden olan şey ise Dünya’nın Güneş etrafında döndüğünü ispatlamaya çalışmasıydı. Çünkü o dönemde kilisenin her şey insanlar için yaratılmış tezi güneşin, gezegenlerin ve yıldızların dünyanın etrafında döndüğünü savunuyordu.

Bu tezin yanlış olduğu aslında ilk defa Nicolaus Copernicus tarafından fark edilmişti. Ancak Copernicus, Engizisyon mahkemesinin kendisine neler yapacağını bildiği için bu gerçeği bir süre saklamış ve ölümüne yakın bir kitap yazarak bulgularını anlatmıştı. O zamanlar bu kitap çok ilgi çekmediği için Copernicus mahkemeye çıkamadan ölmüş. Copernicus’un fikirlerini savunan diğer bir İtalyan filozof Giordano Bruno, Engizisyon tarafından yargılanmış ve diri diri yakılarak idam edilmişti.

PİSAGOR KİMDİR?

Pisagor ya da Pythagoras , MÖ 570 – MÖ 495 yılları arasında yaşamış olan İyonyalı filozof. Matematikçi ve Pisagorculuk olarak bilinen akımın kurucusudur.

Yunan felsefeci(Yaklaşık M.Ö. 580 – M.Ö. 500) Doğum yeri olan Samos(Sisam) Adasından M.Ö.529da Güney İtalyaya, Crotonoya göç etti. Güney İtalya bu devirde bir Yunan kolonisiydi ve buraya yerleşenlerce Magna Graecia(Büyük Yunanistan) adıyla anılıyordu.

Protona da bu yörenin zengin liman kentlerinden biriydi. Pisagor işte burada biraz kişisel çekiciliği, biraz kendisinde var olduğunu iddia ettiği kehanet gücü ve biraz da etrafında oluşturmayı başardığı gizemci havayla kentin zengin ve soylu delikanlarından 300 kadarını bir çatı altında topladı ve bir gizli örgüt, okul ya da mezhep kurdu. Pisagor, öğrencilerini iki bölüme ayırıyordu: Dinleyiciler ve Matematikçiler. Örgüte dinleyicilikle başlanıyor ve belirli bir deneme süresinden sonra başarılı olunursa matematikçiliğe geçiliyordu.

Pisagorculuk; evrende herşeyin bir sayıya bağlı olduğunu öne sürer. % rengin, 6 soğuğun, 7 sağlığın, 8 aşkın nedenidir. Pisagorun öğretisinde; düzgün geometrik şekiller de önem taşır. Örneğin Pisagor yeryüzünün düzgün altı yüzlüden, ateşin piramitten, havanın düzgün sekizyüzlüden, suyun yirmiyüzlüden yaratıldığına inanır.

Pisagorcuların sayılara ve şekillere verdikleri gizemci anlamlar bu kişilerin sayıları ve geometrik şekilleri yakından incelemesine de neden oldu doğal olarak. Bunlar arasında en önemlileri Pisagor Teoremi ile İrrasyonel Sayının bulunmasıdır.

İLGİLİ HABER: Dünyaca ünlü Türk bilim insanı Hotamışlıgil’den yeni buluş

Pisagor, müzikle de uğraştı. Telin kısaltılmasıyla çıkardığı sesin inceldiğini keşfetti. İki telden birinin uzunluğu diğerinin iki katı ise, kısa telin çıkardığı ses, uzun telin çıkardığı sesin bir oktav üstündeydi. Eğer tellerin uzunluklarının oranı 3ün 2ye oranı gibiyse, iki telin çıkardığı sesler beşli aralıklı idi. Bu nedenle örneğin bağlamada parmağımızı tellerden birinin ortasına bastığımız zaman, teli titreştirirsek çıkacak olan ses, tel boş titreşirken çıkacak sesin bir oktav üstünde olacaktır.

MACELLAN KİMDİR?

Ferdinand Macellan, 1480 yılının ilkbaharında Portekiz’de varlıklı bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. 10 yaşına geldiği zaman amcasının başında olduğu kraliyet donanma okuluna yazılarak eğitim hayatına ilk adımını attı. GençIiği Portekiz’li denizciler yanında gemilerde denizciliği öğrenmekle geçti. Ferdinand Macellan’ın maceraları; onun seyahatlerine eşlik eden eden Portekiz’li Antonio Pigafetta’nın anılarını yazması sayesinde günümüze ulaşmıştır.

Genç yaşta Portekiz kralının hizmetine girdi. 1494’te Portekiz ve İspanya arasındaki Tordesillas Antlaşması gereğince Güney Afrika ve Ümit Burnu’ndan Hint Okyanusu’na uzanan bölgede Portekiz araştırmalarının güvence altına alınmasıyla, 1505’te Francisco de Almeida önderliğindeki Hindistan ekibine gönüllü katıldı. 1506 yılında Macellan doğu Hindistan’a giderek Baharat Adaları’na keşif gezilerinde bulundu. Şubat 1509’da, Osmanlı Devleti’nin bölgedeki gücünün gerilemesinin başlangıcı olarak da görülen Diu Muharebesi’ne katıldı. 1510 yılında kaptanlığa getirildi, fakat bir yıl içinde doğuya izinsiz gemi götürmek yüzünden bu yetkisini kaybetti ve Portekiz’e geri dönmeye zorlandı.

1511’de Fas’a gönderildi ve burada Azamor Savaşı’na katıldı. Bu savaşta dizinden ciddi biçimde yaralandı. İzin almadan savaşı terk edince Almedia’nın gözünden düştü, ayrıca Emevilerle yasadışı ticaret yapmakla suçlandı. Suçlamaların birçoğu zamanla etkisini kaybetse de, Macellan Portekiz kralı I. Manuel’in gözünden düştü. Kral, Macellan’ın ücretini artırmayı reddetti ve 15 Mayıs 1514’ten sonra yeni iş teklifinde bulunmayacağını bildirdi. Bunun üzerine Macellan hizmetini İspanya Krallığına sunmaya karar verdi. Denizciliğin yanı sıra coğrafyaya da meraklı idi. Hep batı istikametinde yol alınması halinde doğu üli savunmaktaydı.

Bilim insanları ilk kez bir kara deliğin görüntüsünü yayımladı

Hatta bu teorisinin gerçekleştirilmesi için zamanın Portekiz kralından yardım istedi. O zamana kadar, Amerika kıtasının Labrador’dan Rio de Plata’ya kadar olan kısmı keşfedilmişti. MaceIIan, kıtanın kuzeyden ve güneyden bir geçit vereceğine inanıyordu. Ancak bu isteği kabul edilmemişti. Aynı teklifin, İspanya Kralı Beşinci Şarl tarafından kabul edilmesi üzerine, 20 EyIül 1519 tarihinde beş gemi ve 270 mürettebat ile Sanlúcar de Barrameda’dan yola çıkan Macellan, 13 Aralıkta Rio de Janerio’ya ulaştı. Buradaki nehirler vasıtasıyla batıya geçmek isteyen Macellan bir geçit bulamayacağını anlayınca Latin Amerika’nın güneyine doğru yelken açtı.

1520′de Macellan ismi verilen geçidi keşfetti. Macellan Boğazına giren filo, bu boğazdan büyük sıkıntılardan sonra çıkabildi. Böylece Büyük Okyanusu kuzeybatı doğrultusunda aşmış oldu. Bu sırada, hava şartları, açlık ve denizle boğuştu. Gemilerde isyan çıktıysa da bastırıldı. Sonunda binbir güçlükIe boğazı aşabilen Macellan bu yeni okyanusun sularını Atlas Okyanusundan daha sakin bulduğundan ona, Pasifik adını verdi. 1521′de Mariona Adalarında Fuan’da karaya ayak basan kafile, 16 Mart’ta Filipin Adalarına geçti. Filipinlerde geçirdiği günler esnasında yerliIer ile arasında çıkan tartışma çarpışmaya döndü ve bu sırada Macellan 27 Nisan 1521′de öldürüldü.

Güney Amerika’daki Macellan boğazından geçerek Atlas ile Büyük Okyanus’u birleştiren ilk deniz yolculuğu dünya çevresinde yapılan ilk seyahattir. Ferdinand Macellan, son yolculuğunu tamamlayamadan 27 Nisan 1521 tarihinde Filipinler’de Maktan Adasında yapılan savaşta 41 yaşında ölmüştür. 6 Eylül 1522′de İspanya’ya dönen kafilede 18 kişi kalmıştı. Dünyanın yuvarlak olduğu deniz yoluyla dolaşılarak da ispat edilmiş oldu ve Büyük Okyanusun varlığı ortaya çıktı.

Bilim insanları kalp atışı ile çalışan pil tasarladı

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here